Kompetencije
Polaznik/ca će:
- Podizati vinograde uz njihovo pravilno održavanje.
- Provoditi berbu i preradu grožđa na primjeren način.
- Pripremiti podrum i podrumske posude za smještaj grožđa i vina
- Proizvoditi različite vrste vina korištenjem pravilnih postupaka te ih ispravno čuvati i skladištiti.
- Dijagnosticirati i razlikovati bolesti vina te ispravno primijeniti postupke borbe protiv njih.
- Planirati troškove proizvodnjei plasman proizvoda na tržište te pridržavati se zakonske regulative u vinogradarstvu i vinarstvu.
- Provoditi mjere zaštite na radu i postupke pružanja prve pomoći.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završenu najmanje osnovnu školu,
- navršenih 18 godina života,
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za poslove vinogradara/ice- vinara/ice
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program osposobljavanja u trajanju od 157 sati realizirat će se redovitom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 57 sati izvodi se u učionici ustanove. Praktični dio programa u trajanju od 100 sati realizira se pojedinačno u radnim prostorima ( vinogradu i vinariji).