Kompetencije
- Prepoznati organizaciju rada u kuhinji i primijeniti odgovarajuće tehnike rada u području pripreme jela.
- Primijeniti tehnike rukovanja alatom, strojevima i uređajima u kuhinji na ispravan način vodeći računa o higijeni.
- Razlikovati i upotrijebiti živežne namirnice i kuhinjsko posuđe.
- Pripremiti jednostavna jela, salate, priloge i slatka jela
- Sastaviti jednostavni jelovnik za ugostiteljstvo nižih kategorija
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
U program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica mogu se upisati osobe s najmanje:
- završenom osnovnom školom
- navršenih 15 godina
- liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje jednostavnih poslova u zanimanju kuhar/ica
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program osposobljavanja u trajanju od 170 sati realizirat će se redovitom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 55 sati izvodi se u učionici ustanove, vježbe u trajanju od 20 sati u ugostiteljskom praktikumu, a praktični dio programa u trajanju od 95 sati se izvodi u ugostiteljskom poduzeću.