Kompetencije
Polaznik/ca će:
- Prepoznati i razlikovati anatomiju peradi, rasnu pripadnost i proizvodne tipove peradi.
- Prepoznati i primijeniti pravilne postupke u fazama inkubiranja jaja.
- Uzgajati piliće, kokoši i ostale vrste perad uz pravilnu proizvodnju mesa i konzumnih jaja.
- Dijagnosticirati i razlikovati peradarske bolesti i ispravno primijeniti postupke borbe protiv njih.
- Planirati troškove proizvodnje i plasman proizvoda na tržište te pridržavati se zakonske regulative u peradarstvu i proizvodnji jaja.
- Provoditi mjere zaštite na radu i postupke pružanja prve pomoći.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završenu najmanje osnovnu školu,
- navršenih 18 godina života,
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za peradara/ku i proizvođača/icu jaja
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program osposobljavanja u trajanju od 140 sata realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 60 sata izvodi se u učionici ustanove. Praktični dio programa u trajanju od 80 sati realizira se pojedinačno na poljoprivrednom gospodarstvu s kojima Učilište ima ugovor o suradnji.