Cilj obrazovanja

Odgoj i obrazovanje polaznika  za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Završeni polaznik bi trebao biti osposobljen za samostalno obavljanje radnih postupaka te bi trebao ovladati znanjima i vještinama vezanim uz zanimanje – pekar/ica.

Većim brojem sati praktičnog rada polaznik treba razvijati komunikacijske sposobnosti, odnos prema vlastitim rezultatima rada, razvijati radne navike te usvojiti navike za čuvanje sredstava rada i radne okoline.

 Kompetencije:

  • Polaznika osposobiti za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu:
  • Izrada tijesta za kruh i peciva: prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta.
  • Obrada tijesta i tjestenih komada: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva.
  • Zrenje tjestenih komada: obično i kontinuirano.
  • Pečenje tjestenih komada: pripremu tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda
  • Hlađenje i skladištenje proizvoda: prirodno i umjetno hlađenje proizvoda, čuvanje brašna u skladištima.
  • Najčešće bolesti i kvarenje proizvoda.
  • Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji
  • Upoznati rad računala i mogućnost primjene u pekarstvu.
  • Naučiti izračunati utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda
  • Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša

Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme

  • završena osnovna škola.
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekar/ica,
  • Ugovor o naukovanju.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije

  • najmanje 17 godina starosti,
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekar/ica,
  • završen neki od programa srednje škole.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.

Trajanje programa i načini izvođenja nastave

Program za stjecanje srednje stručne spreme/prekvalifikacije za zanimanje pekar/ica izvodi se u trajanju od 3405 sati, konzultativno-instruktivnom i/ili dopisno – konzultativnom nastavom

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrdit će se:

  • razlike i dopune općeobrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi  50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.

Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
AUTO ŠKOLA "DUNAV-VUKOVAR" – Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.