Cilj obrazovanja

Odgoj i obrazovanje polaznika za zanatsku i industrijsku obradu mesa iproizvodnju mesa i proizvoda od mesa.
Stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti obavljanje poslova uzanimanju – mesar/ica.
Razviti komunikacijske i uslužne sposobnosti; radne navike i pozitivanodnos prema radnoj okolini.

 Kompetencije

  • Polaznika osposobiti za samostalno obavljanje radnih zadataka u mesnoj industriji
  • Omamljivanje, iskrvarenje, šurenje, egzenteracija i rasijecanje trupala
  • Procesi rada u goveđoj klaonici: omamljivanje, iskrvarenje, skidanje kože s goveda, egzenteracija, rasijecanje trupova i dobivanje klaoničke težine.
  • Razvrstavanje i upotreba sporednih proizvoda klanja.
  • Prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu.
  • Konzerviranje mesa i proizvoda od mesa; hlađenjem, smrzavanjem, sušenjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline i dimljenjem.
  • Rasijecanje, kategorizacija i obrada mesa.
  • Proizvodnja kobasica, suhomesnatih proizvoda, konzervi i masti.
  • Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji.
  • Upoznati rad računala i mogućnost primjene u mesnoj industriji
  • Naučiti, izračunati randman, utrošak materijala te kalkulaciju budućeg
  • Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša.

Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme

  • završena osnovna škola.
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice,
  • Ugovor o naukovanju.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije

  • najmanje 17 godina starosti,
  • završen neki od programa srednje škole
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.

Trajanje programa i načini izvođenja nastave

Program za stjecanje srednje stručne spreme/prekvalifikacije za zanimanje mesar/ica izvodi se u trajanju od 3405 sati, konzultativno-instruktivnom i/ili dopisno – konzultativnom nastavom

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrdit će se:

  • razlike i dopune općeobrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi  50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.

Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.