Cilj obrazovanja
Odgojno-obrazovni program za zanimanje kuhar/ica ima za cilj stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti u da nakon završenog obrazovanja, uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju kuhar.
Kompetencije
- upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
- upoznati opasnosti na radu,
- upoznati propise o radu na siguran način,
- upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
- upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za
- zaštitu čovjekova okoliša,
- racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
- znati citati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i
- opremom koju koristi kuhar,
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve
- osobitosti svoga rada i korisnika,
- razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),
- spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu
- komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
- upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posude, mali stolni
- inventar, posude i sl.),
- dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
- upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr. – jelovnik,
- vinska karta, barska karta, cjenik),
- naučiti pripremne jela u ugostiteljskim objektima,
- upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela,
- znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
- upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
- upoznati namirnica biljnog podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja,
- prerade i njihove prerađevine,
- upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završena osnovna škola.
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice.
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
- Ugovor o naukovanju.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije
- najmanje 17 godina starosti,
- završen neki od programa srednje škole
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice.
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kuhar/ica izvodi se u trajanju od 2248ati, konzultativno-instruktivnom ili dopisno – konzultativnom nastavom.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Nastavnici prate individualno rad svakog pojedinog polaznika, kao i cijele grupe, kako bi svi polaznici, uspješno svladali program. Na kraju nastavnici provjeravanju znanje pismeno i usmeno.Nastava se izvodi u ugodnom ozračju i prijateljskoj atmosferi kako bi polaznici bili što zadovoljniji te uslijed toga motivirani za učenje i voljni surađivati.
Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.