Cilj obrazovanja
Cilj je osposobiti polaznike za kvalitetno pružanje ugostiteljskih usluga, usluga smještaja gostiju i drugih turističkih usluga (organiziranja berbe, sakupljanja ljekovitog bilja, jahanja …). Uz to, značajno je osposobiti polaznike za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te načine pripreme i ponude hrane s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva. Uz ekološku poljoprivredu vezan je i eko-turizam i upravo on ima potencijale da postane najperspektivnija vrsta turizma i to zato što s jedne stane štiti prirodno i kulturno nasljeđe, a s druge omogućava ostvarenje gospodarske koristi. Stoga je potrebno cjelovito obrazovanje za ta dva područja . Ovaj je obrazovni program koncipiran tako da ujedinjuje područje eko poljoprivrede s područjem tradicionalnog ugostiteljstva i turizma, te tako daje novi profil za rad u seoskom turizmu.
Kompetencije polaznika
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje agroturistički/a tehničar/ka izvodi se u trajanju od 2954 sati, konzultativno-instruktivnom i/ili dopisno – konzultativnom nastavom.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.